Zile de decență…

  • 0

Zile de decență…

Category:editoriale sociale Tags : 

Decembrie 2017. Zilele acestea România e tristă. Republica se îmbracă în doliu şi, ar trebui, în mai multă decenţă! Ultimul rege al României, Mihai I, a venit pentru totdeauna acasă. De această dată, socialiştii nu l-au mai întors de la aeroport de teama că ei ar putea pierde Puterea. Pe care tot ei, socialiştii, au confiscat-o de la rege, când l-au forţat să abdice (în decembrie 1947) şi au instaurat Republica Populară Română.

Republica noastră nu se află în pericolul de a se pierde în faţa monarhiei. Ultimul dintre cei care putea să o ceară, Mihai I, nu a făcut-o. A cerut doar să poată reveni în ţară şi cu greu a fost lăsat. A cerut doar să fie lăsat să iubească România şi să se dăruiască pentru ea, ceea ce a şi făcut ani întregi în care a pledat la cancelariile internaţionale pentru ca România să devină o parte integrantă a NATO şi UE. El, regele, un om decent şi simplu în toate apariţiile sale publice…

În aceste zile, au apărut sute de comentatori care vorbesc despre rege, deşi nu au răsfoit nicio carte de istorie reală a ţării. Sunt încă oameni “mari” cu creiere mici care sunt speriaţi că pot pierde Puterea pe care vremelnic şi-au luat-o pentru ei şi grupurile lor de interese. Oare simt ei, ceva? Simt, poate, că istoria nu poate să-i încapă decât alături de alţii care au trădat un neam şi o ţară? Şi simt ei, oare, că pentru tot ce fură ei acum din republica noastră “democratică”, vor răspunde până la urmă?

Decembrie 1947. Regele a fost forţat să abdice. Monarhia a fost alungată pentru a face loc celor peste 40 de ani de comunism şi a “împlinirilor măreţe socialiste”. Decembrie 2017. Regele moare şi se întoarce într-o Românie care l-a păstrat mai mult ca pe un model, ca o etichetă de nobleţe şi decenţă folosită doar în conjuncturile favorabile pentru unii sau ceilalţi. Acum regele se întoarce acasă pentru a pleca definitiv dintre noi. Şi o dată cu moartea sa, democraţia moare câte puțin, în fiecare zi, prin Parlament şi prin partidele politice. Noi românii…cine am fost şi cine am ajuns? Sau, mai bine spus…din ce “am fost” putem spune că “am ajuns”?

Nu suntem în două tabere: monarhişti şi republicani! Suntem români care ar trebui să-şi respecte valorile naţionale, istoria, personalităţile şi instituţiile-simbol ale României. Decenţa ar trebui să fie cuvântul de ordine în aceste zile. Să vorbeşti doar dacă ştii ce spui şi să ştii să taci cu eleganţă…

Spread the love

Leave a Reply