Salveaza vieti!

  • 0

Salveaza vieti!

Category:editoriale sociale Tags : 

       DJ 106 este drumul județean care unește Sibiul de orașul Agnita. Situat pe “Valea Hârtibaciului” drumul are un carosabil refăcut în urmă cu câţiva ani şi peisaje superbe. De asemenea, încă mai sunt porţiuni în care linia îngustă pentru mocăniţă este funcţională datorită implicării voluntarilor asociaţiei “Prietenii Mocăniţei”.
Dincolo de aceste aspecte, se pare că autorităţile nu s-au gândit şi la speciile de animale care trăiesc în aceste locuri, astfel că frecvent se produc accidente rutiere, din pricina animalelor care traversează acest drum în anumite zone. În state (mai) civilizate, atunci când un drum judeţean, naţional sau o autostradă trebuie să traverseze habitatul natural al unor specii de animale este avută în vedere protejarea vieţii acestora şi protecţia conducătorilor auto.
Poliţia din zonă cunoaşte situaţia, de ani de zile, ştiind chiar şi perioadele în care căprioarele ies mai des la acest drum, pentru a ajunge să se adape la râul Hârtibaci. Şi au semnalat situaţia, de câte ori au avut ocazia. Din discuţiile avute şi cu localnici şi chiar cu alţi şoferi care au avut evenimente rutiere aici din pricina căprioarelor, situaţia a fost semnalată autorităţilor judeţene care administrează drumul, precum şi celor de la Ocolul Silvic. În afară de indicatoarele rutiere “Atenţie căprioare” amplasate în câteva locuri, măsuri suplimentare nu au fost luate (garduri de protecţie în zonele cu vizibilitate rutieră redusă, balustradă rutieră de protecţie sau chiar indicatoare MARI exact în zonele ştiute deja…).
Astfel, dincolo de paguba materială produsă prin avarierea unui autoturism, există pericolul real al rănirii în urma unui astfel de accident. Dar trebuie luată în seamă şi PROTEJAREA VIEŢII acestor vieţuitoare, care MOR NEDREPT exact în habitatul lor!
Acesta se vrea a fi un semnal către toate autorităţile îndreptăţite să producă o schimbare în această situaţie! Dar nu ne vom opri aici. Vom încerca şi alte demersuri pentru sensibilizarea tuturor celor care pot face ceva concret!
Cu toţii avem dreptul la viaţă, oameni şi animale deopotrivă!
Cosmin Chelcea, realizator emisiune “ESENŢA”

Spread the love

Leave a Reply